Αρχαιολόγος θα ταξιδέψει από τη Ρωσία στην Κρήτη με αυτή τη σχεδία, όπως έκαναν οι άνθρωποι πριν 4.800 χρόνια! (φωτο)

 

Ο 51χρονος Γερμανός αρχαιολόγος Dominique Görlitz θα επιχειρήσει τον επόμενο χρόνο κάτι μοναδικό: να ταξιδέψει από τη Ρωσία μέχρι την Κρήτη, και αν μπορέσει να φτάσει στη συνέχεια στην Αίγυπτο, με ένα πλοίο όπως αυτά που κατασκεύαζαν οι άνθρωποι πριν 4.800 χρόνια! Ο αρχαιολόγος θέλει να αποδείξει με τον τρόπο αυτό ότι οι άνθρωποι ταξίδεψαν πριν σχεδόν 5.000 χρόνια από τον Καύκασο μέχρι τη Μεσόγειο προκειμένου να μεταφέρουν υλικά χαλκού που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των πυραμίδων.

Dominique Görlitz will beweisen, dass bereits beim Bau der Pyramiden Eisenwerkzeuge zum Einsatz kamen

Ο αρχαιολόγος και η ομάδα του κατασκεύασαν ουσιαστικά μια σχεδία, χρησιμοποιώντας καλάμια και ξύλα τα οποία έδεσαν. Αυτή την εποχή η ομάδα προπονείται σε μια γερμανική λίμνη και αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι του 2019 θα ξεκινήσει το ταξίδι από το Σότσι της Ρωσίας.

Bereits beim Floss wird nicht genagelt oder geleimt, sondern nur gesteckt und gebunden

Από το Σότσι (Ρωσία) θα διασχίσει 1000 χιλιόμετρα στη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάσει στη Βάρνα (Βουλγαρία). Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα τμήματα της προσπάθειας, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για τους ισχυρούς ανέμους και απότομες αλλαγές του καιρού.
Θα διασχίσει τον Βοσπόρο και τα  Δαρδανέλια για να βγει στο Αιγαίο, όπου θα πηγαίνει από νησί σε νησί. Ο τελικός προορισμός είναι μετά από 2500 χιλιόμετρα και 2,5 μήνες ταξιδιού, η Κρήτη. Αλλά αν μπορέσει, θα κάνει ακόμα 700 χιλιόμετρα μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Die Expedition des Experimental-Archäologen Dr. Dominique Görlitz soll zeigen, dass für den Bau der Pyramiden damals bereits Eisen mit Schilfbooten aus dem Kaukasus transportiert wurden – Infografik

Ακόμα όμως και να μπορεί, λόγω συνθηκών και αντοχής του σκάφους, να φτάσει στην Αίγυπτο, είναι πολύ πιθανό να μην το επιχειρήσει, καθώς έχει καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση 5 ετών από αιγυπτιακό δικαστήριο, καθώς το 2013 είχε πάρει κρυφά υλικά από πυραμίδες για να τις μεταφέρει σε αυτό το ταξίδι του.

Ο Dominique Görlitz είναι πειραματικός αρχαιολόγος και συγγραφέας. Και στο παρελθόν έκανε ανάλογα εγχειρήματα στον Βόρειο Ατλαντικό αλλά και περιοχές της Μεσογείου.

 

Die Crew ist international. Neben Russen und Amerikanern sind auch ein Bulgare, ein Niederländer dabei sowie der bolivianische Geschäftsträger in Deutschland

Το πλήρωμα του σκάφους είναι διεθνές. Εκτός από τον Γερμανό αρχαιολόγο, θα συμμετέχουν Ρώσοι και Αμερικανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Ολλανδός και ένας Βολιβιανός Chargé d’Affaires στη Γερμανία.

 

Candiadoc με πληροφορίες από την Bild

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί